Hmm.

51600 timmar, tack för allt !

"It's not easy, nothing to say 'cause it's already said. It's never easy."

Det är tungt just nu.

Riktigt tungt.

Bloggtorka.

Hej alla där ute, vet att det var längesen jag skrev men det beror helt enkelt på att det händer väldigt mycket just nu som känns viktigare än denna blogg. Lovar att styra upp den mer efter den 1 Oktober då vi har en Dugga på ekonomisk historia och nationalekonomi. Till helgen blir det Skellefteå, skönt att åka hem men drygt det blir mycket plugg under helgen! Ha det fint där ute.

Växlingar i livet.

En sak  som imponerar mig djupt är  när vardagen förändras. Att gå från något man är van, till något helt nytt. Alla känner igen känslan, det pirrar i magen samtidigt som man är nyfiken över det som ska komma. Jag kallar detta för "omväxlingar i livet" och så här långt har jag haft 6 st omväxlingar sedan jag var 15 år. Det som binder dem samman är att varje gång är man lika nervös och att varje gång (så här långt) har det slutat lyckligt. De som jag anser vara de 6 stora som förändrat mitt liv är:

Börja Gymnasiet - Otroligt mycket nya vänner som jag håller än idag. Utvecklande.

Ta Studenten
- En stor omväxling, fri från skola för första gången sen man var 7 år. Glädje.

Rycka in i Lumpen
- Mest troligt den största omväxlingen, en helt annan värld.
Hemlagad mat och permission var det bästa som fanns. Givande.

Mitt första riktiga Jobb -
På Coop Bygg, visst hade jag haft några korta jobb tidigare somrar men detta sträckte
sig i nästan 5 månader. Lärorikt.

Åka ut och Resa - 6 ½ månad på icke-Svensk mark. Det bästa jag gjort i mitt liv så här långt. Minnen.

Börja på Universitet
- Här står jag nu, börjar komma på plats och trivs bra så här långt. Kommer att var fast (i positiv bemärkelse) här i runt 4 ½ och det känns fint just nu. Framtiden.


Har klurat på detta ett tag och nu känns det bra att ha omsatt det i skrift även om det inte blev riktigt lika stilrent som jag hade velat. Perfektionist har jag dock aldrig varit och det känns viktigare att nå ut med ett budskap.

Idag ska jag klippa ut ekonomiartiklar ur 12 st tidningar sen ska jag på surströmmingsfest.

Carro. Det var ingenting, kul att prata med er!

Nu vill jag höra om dina omväxlingar i livet ?!

Kriget.

Det fanns en tid då Ingvar Carlsson var statsmininster. Då Sverige grävde brons i USA och Foppa gjorde en läcker dragning på Corey Hirsch. Det enda vettiga som gick på TV:n var MacGyver på svt och den "nya" serien Arkiv X. Sovjetunionen fanns inte längre utan det var Ryssland som gällde samtidigt  pratade vi om EG:s vara eller inte vara. I Rwanda dog det folk som aldrig förr i ett fruktansvärt folkmord. Nirvana med Kurt Cobain var det man lyssnade på och mitt super nintendo gick varmt med spel som Mario Bros World (4), Double Dragon och Zelda.


Tiden jag försöker beskriva med egna minnesbilder är början till mitten av 90-talet.
För mig överskuggades allt detta av en sak:







.Krig.







Under större delen av 90-talet utkämpade vi ett krig. Barnen från stan och förorterna hade lekparker med Skeppsbrott, Kull och Kurragömma med dunk. Vi hade en enda lek - Krig.
Visst hände det att vi lekte andra lekar också men bara om "tjejerna" var med.

Emil Marklund. Jim Andersson. Adam Homkvist. Markus Wikman. Stefan Johansson och Andreas Lagerhjelm.
Vi 6 med tyngdpunkt på de första 3 utgjorde basen i krig-gänget.

Det vi hade att som lekplats var ett område på 3 hektar med lador, diken, buskar, en verkstad, maskinhall, 2 logar och framförallt - en övergiven ladugård. Ägaren till alltihop var min farfar som engagerade sig och hjälpte oss bla att göra säkra rep så vi kunde klättra upp på en del ställen.För er som inte lekt krig kan man förklara det som en "överraskningslek" där det gäller att se de andra innan de ser dig.

image4
De gamla svinstiorna i ladugården, tyvärr är halva riven (inte denna del). Otroligt avkopplande att bara gå in ta 3 djupa andetag och känna alla minnen skölja över en.



Vi hade vapen i plast som då betydde mer för mig än vad min dator och mobil gör tillsammans idag. Mitt favoritvapen var en M16 i plast, det enda problemet var att pipan på båda (jag hade två) gick av ganska snabbt. Fantasin utgjorde det mesta men också inspiration från TV, film och dataspel. Det vanligaste var att vi delade in oss i två lag och det gick helt enkelt ut på att döda alla i det andra laget. Vi hade också inslag som "capture the flag" (långt innan CS) och "alla mot alla". Ibland kunde man ligga på ett ställe och vänta i 20 minuter, gömd i ett dike. Bara för att få nöjet att överraska någon i det andra laget med ett "PANG" alt. ett "TRRUO" (som en kulspruta).



image5
Inte nog med att vi klättrade, sprang etc. Sveriges största väg = E4:an gick dessutom rakt igenom vårt krigsområde. På bilden är ladugården som stod i centrum för det mesta, den hade då också en utbyggnad med loft som gick rakt ut mot vägen (där den blå släpen står på bilden).


image6
En bra position, bara att öppna luckan och vänta. Tråkigt nog visste ju alla om de små bra ställena.


image7
Mer än en gång har man blivit skjuten från diket/bäcken på bilden och mer än en gång har man skjutit folk därifrån också.


image8
Gamla stallet och lekstugan. Några gånger använde vi lekstugan som "weapon shop".


image9
Öppna landskap. Få förunnat att få en uppväxt med de möjligheter vi hade till att leka utomhus.


Ibland önskar jag att året var 1991 och vi just börjat leka krig. Allt var så enkelt. Det största av ens problem var vad mamma skulle säga när man lyckats få hål på de redan hårt lagade jeansen. En tid som aldrig kommer igen, en tid som inte är dokumenterad på något sätt. En epok som bara finns i form av minnesbilder hos 6-10 pojkar som numera är män.

Kort sagt, utan kriget hade mina barndomsår varit bra mycket tråkigare och jag hade nog inte riktigt varit den jag är idag. Jim, Adam och alla andra som var, jag hoppas att ni läser detta. När ni gjort det, skriv en kommentar om era minnen.

På vintern, när vi inte kunde leka krig så körde vi skoter och spelade landhockey. Det är dock en helt annan historia som vi spar till en annan gång.

ManchesterMannen.

Har just kommit hem från det som var en vanlig skoldag enda tills jag och Maria skulle svänga in på Rullstensgatan 174-178. Vi stöter då ihop med Ingemar eller som vi senare fick veta att han kallas - Manchestermannen.

Manchestermannen är en gubbe ca 60 år med cykelhjälm. Han är som namnet antyder besatt av Manchester och idag var jag hans offer. Jag tycker att varken mina beige byxor eller min jacka är manchester men Ingemar såg direkt att det inte var några jeans jag hade. Han följde efter mig och Maria in till där vi skulle parkera cyklarna och ville definitivt att vi skulle stanna.

 När vi väl var framme så började han intervjua mig om vilket material alla mina kläder var gjorde av, om man kunde ha bälte till mina byxor och vad innermaterialet på min jacka var gjort av. Han tog sedan en plötslig vändning och frågade om jag vet hur ett dragspel ser ut ? "Ja" svarade jag lite förvånat, han frågade sedan om jag visste hur det ser ut på insidan ? "Nej" svarade jag då väldigt uppriktigt. Maria gick nu in i trapphuset och jag hade planer på att gå in jag med.

Manchestermannen såg nu sina sista chans och sa "bara en sak till". Jag gav han givetvis den  samtidigt som Maria tog upp min väska och jacka till korridoren. Manchestermannen gick nu fram till trappuppgången och sa kolla på det här, han fullbordade sitt trick med att hänga sig på trappräcket och spreta ut med benen. Han sa sedan "Ser du vad jag gör ?". Jag svarade "Du hänger". Han "Nej jag imiterar ett dragspel, prova du också" och jag fick därefter hänga mig i trappen.

Nu kände jag att min dos av manchestermannen för idag (denna vecka, månad, år) var definitivt uppfylld och jag försökte få han att gå ut. Han gick lite motvilligt med på detta efter att jag lyft honom en vända och vi klämt på varandras muskler.

När jag kom upp i korridoren fick jag veta att Ingemar är en kändis bland alla på rullstensgatan då han ALLTID stoppar folk han träffar med det som kan vara manchester på sig.


ManchesterMannen lever nog i sin egen lilla bubbla.
Han lyckades dock ge ett mer bestående minne/intryck av sin personlighet än vad min lärare i nationalekonomi kunde på tre timmar.
Det är bra gjort.

Ikväll är det myskväll med film och spel, blir definitivt kul.
Jag ska ta med mig Speculation.

Helveteshjulet.

Inlägg no 2 i denna blogg, känn glädjen flöda. Ikväll har jag tränat och sett på TV med mina roomies. Grymt att bo i korridor när man får göra det med så mycket härliga människor. Träningen förtjänar ett kapitel för sig. Har införskaffat ett "Maxit-träningshjul" som jag i brist på bättre namn kallar för Helveteshjulet.

 
När jag köpte det provade jag att köra 15 gånger. Bara för att testa. Dagen efter hade jag träningsvärk! Idag har jag kört 2 x 30 repetioner så frågan är om jag kommer att ta mig upp imorgon!

image1
image2
image3

Kasparov, bara för att du varit en av världens bästa schakspelare som numera får spö av datorer så behöver du inte ta ut din bitterhet på mig.

Nu ska jag skriva ÄKTA dagbok.

Kommentarer uppskattas.

Över och Ut.

En Blogg.

Jag har nu skaffat en blogg. Det här är mitt första inlägg och såhär långt förstår jag inte alls så mycket av hur man gör, varför etc. Men det kommer nog.

En blogg känns så otroligt mycket 2000-talet och jag har väntat länge med att skaffa en. Känns lite som att det är något som går hand i hand med att plugga och dötid framför datorn har man väll alltid ?

RSS 2.0