Nu är det dags för studier igen.

Om man bortser från min lattjolajban sommarkurs i Geografi och de ca 5 sidorna vi skrev till VFU:n så är det ganska precis fem månader sedan jag pluggade på riktigt senast. Jag är därför väldigt studiemotiverad, vi inleder med 5 veckor bestående av Islam + Judendom på religionen (där jag har fördelen att läsa tillsammans med Björn, Martin och Josef som var med på geografin i våras) sen med min "vanliga klass" blir det internationell ekonomi, den drar dock inte igång förrän på tisdag.

Det som dock är lite tråkigt är att bara ca 20 av 30 fortsätter på år två av samhällskunskapen, en del har tagit studieuppehåll men de flesta är SO-lärare som bara behöver 60 hp. Jag känner redan nu på förhand att jag har väldigt höga förväntningar på denna höst med klassen. Vi är en grymt dynamisk och heterogen grupp som kombinerar sjuka lunchdiskussioner med seriösa debatter. En känsla av välmående spreds i min kropp då jag för ett tag sedan reflekterade över det första året och insåg att jag nog lärt mig minst lika mycket av mina kurskamrater som jag gjort av litteratur+föreläsare. Det hela blir inte sämre av att höstens fyra kurser på samhällskunskapen verkar riktigt intressanta, inte riktigt det man kan säga om kristendomens rötter som vi läser på moment 2 i religionen.

Here we go!

The "friends"-experiment on facebook part 2.

Då var experimentet avslutat, under 60 minuter lyckades jag ragga upp 156 st nya vänner. Hade jag haft en timme till skulle jag nog lyckats dubbla mina "vänner" men hade inte ork/lust sen skrev jag ju i första inlägget att jag bara skulle köra 60 minuter och jag lyckades i alla fall komma över 100 st.

Testet förflöt ungefär på det sättet jag tänkt mig, det enda jag blev överraskad av var hur många det är som sitter online på facebook. Innan timmen var slut hade 9 personer tackat ja till min förfrågan och nu ca 2-3 timmar senare ytterligare 12 personer. Intressant tidsfördriv då man är lite seg i huvudet från vår fadder/general-fest igår, imorgon drar det igång på riktigt!

The "friends"-experiment on facebook part 1.

Jag har under en tid pratat om att det vore intressant att se hur många bekanta man kan hitta på facebook under 60 minuter. Jag har under mitt första år på facebook varit väldigt passiv, aldrig lagt upp bilder, aldrig blivit vän med någon etc. Däremot har 220 st blivit vän med mig. Det är mer än en varannan dag vilket jag tycker är fascinerande! Jag får dock lite hjälp på vägen genom att man kan kolla på sina kompisars vänner samt använda "people you may know tool". Problemet ligger i att jag inte riktigt vet vart jag ska dra gränsen, finns många som jag är vilka de är men de har ingen aning om vem jag är.

Får helt enkelt köra på känsla, målet är att skaffa 100 nya "vänner" på en timme men det vore grymt att kunna dubbla till 440 st!

Patrik Larsson skulle kalla detta för effektsökeri, jag skulle säga att det är ett socialt experiment signerat Emil.

Nu kör vi.

På Karruds begäran.

Brukar inte ha särskilt mycket till över för olika test på internet, de intressantaste är dock helt klart personlighets test likt detta. Självklart var det inte min idé utan Karrud som uppmanade alla att göra det i detta inlägg. Mitt resultat blev i alla fall som följer:

Din personlighetstyp:

Populära och känsliga, med enastående social kompetens. Utåtriktade och empatiska. Uppriktiga och ärliga i sin strävan att förstå hur andra mår. Tycker i allmänhet inte om att vara ensamma. Ser allt ur ett mänskligt perspektiv och ogillar objektiv analys. Mycket framgångsrika i att hantera relationsproblem och att leda debatter. Vill vara till nytta för andra och sätter troligen andras väl före sitt eget.

Karriärer som skulle kunna passa dig:

Lärare, konsulter, psykologer, socialarbetare, personalvetare, präster, affärsbiträden, säljare, HR-personal, direktörer, eventkoordinatorer, politiker, diplomater, skribenter, skådespelare, designers, hemmafruar/hemmamän, musiker

De fetmarkerade orden är yrkesroller jag mer eller mindre har/haft - lärarpraktikant, kontaktperson, coca-cola, coop bygg, journalist till Innervik SK etc. De kursiva är yrken jag någon gång tänkt tanken att läsa till. De överstrykna är yrken jag inte skulle kunna tänka mig på något sätt (präst, hemmaman) och sånt jag är totalt talanglös i (designer, musiker, skådespelare).

Tycker att testet ger en ganska bra bild då alla de yrken jag haft och provat på fanns uppräknade, det enda utöver som jag någon gång tänkt läsa till är polis - men jag kanske är lite för snäll för det. Tur att lärare fanns med som första yrke i alla fall! Nu skriver jag som Karrud - Hur ser ditt testresultat ut !!

Tankar om OS.

Efter dagens lite bakistittande på sista OS-dagen kom följande tankar att ploppa upp i mitt något plågade huvud.

1. Får massörer och övrigt "bihang" i lagsporter medaljer ? Förbundskaptener etc lär ju få det men massörer och matrialare är ju mer funktionärer än utövare. Den som vet kan ju kommentera (orkar inte forska i frågan).

2. OS i Kina - Visst de har genomfört det hela strålande men med tanke på all skit landet har under mattan så har de iaf inte lyckats lura mig. Förtrycket tog bara semester under 16 dagar.

3. Usain Bolt och Michael Phelps detta OS två giganter med tre respektive åtta guldmedaljer, jag är imponerad och känner mig besviken på människan då många direkt misstänker doping etc. En skillnad mellan OS i Seüol 1988 och OS i Peking 2008 - 20 år senare är nog att färre atleter dopar sig, inte för att människan på något sätt blivit bättre utan snarare att chansen att åka dit har ökat markant. Bolts 200 meterlopp har för alltid fastnat på min näthinna.

4. Sverige, vad hände ? Visst vi tar några medaljer i det jag vill kalla "minoritetssporter" dvs sporter där utövarna-svenskhoppen inte får göra några större intervjuer innan och om de lyckas är de alltid en överraskning men på det hela stora är det inget medaljregn.

5. .....spinner vidare med att fundera på varför Carolina Klüft inte fortsatte med 7-kamp där hon lätt kunnat håva in ett guld. Jag tror dock starkt på hennes argument om att hon inte ha motivationen. Att göra något man inte är motiverad till är ungefär som att klättra upp för ett berg skitnödig - jävligt jobbigt och njutningen man egentligen borde känna försvinner.

6. Vattenpolo är en sjukt jobbig sport, jag levde länge i villfarelsen att de bottnade när de spelar men de simmar ju faktiskt omkring hela tiden. De spelar sedan i 4 x 15 minuter, merparten av jordens befolkning skulle ju få kämpa bara för att hålla sig flytande så länge. När jag idag såg finalen mellan Ungern - USA var det första gången jag verkligen såg en hel match (andra halvan i alla fall). Detaljer som att de inleder med att köra först till mitten för att ta bollen i början av varje kvart och att de har en liten röd ring i varje hörn där man får simma om man blir utvisad gör att jag gillar sporten starkt.

7. De som servar i volleyboll kastar bollen så sjukt högt och har så sjukt bra timing att jag gapar.

8. De kvinnor som föds utan ryggrad och inser att rytmisk gymnastik är deras kall får också min beundran.

9. USA vann ju inte helt oväntat basketfinalen men Spanien gav dem en rejäl match och turneringens dunk var underbar.

10. Jörgen Petterson och Stefan Holm är de svenska fyror jag lider mest med. Om Jörgen hade tuggat i sig kineserna på hemmaplan hade vi kunnat ha rundpingisfolkfestival här i Sverige.

Det var 10 punkter som jag kom på väldigt spontant. OS har alltid varit och kommer alltid att vara speciellt för mig, jag har grymma minnen från Aten, Sydney, Atlanta och Barcelona - innan det var jag tyvärr lite ung sen vad jag minns från vilket OS är också lite svårt att veta. Carl Lewis var i alla fall min stora idol som liten. Nu är det bara fyra år till OS i London 2012! När jag sitter där på ålderns höst som pensionär kommer jag att följa mycket sport vill jag lova. Nu ska jag göra något annat än att filosofera om OS.


En trött kille.

Har flyttat tillbaka till Umeå idag och det är otroligt hur mycket skit man kan dra ihop på bara fyra månader - fyllde nästan volvon. Vill passa på att tacka syster som skjutsade ner mig och all packning !! Första kvällen här har det blivit att kolla på träningsmatch mellan Löven och AIK, tänker inte ens kommentera hur det hela slutade.

Åldersnoja - Norsjö busstation kl 06:38 19/8 2008

Jag skulle kunna beskriva hela Sverigeresan för er alla läsare men jag vet inte om det är sånt ni vill läsa ? Jag skriver nästan hellre om små roliga incidenter likt den som följer.

Landade kl 04:57 i Bastuträsk efter 16 timmar tåg och insåg ganska snart följande:

1. Jag var den enda som lämnade tåget och konduktören tittade lite konstigt på mig.
2. Att det inte skulle gå någon buss på 4 timmar.

Efter att jag smält denna insikt gjorde jag mig "nattaklar" inne på de generöst breda träbänkarna i vänthallen, hallucinerade att jag hörde nationalsången spelas i fjärran men insåg att den isf gick på repeat och att detta inte var särskilt troligt. Höll just på att somna när jag hörde en buss (klockan var nu närmare 06), rusade upp lycklig och tänkte att jag kommer ju vara hemma mycket tidigare. Ett antiklimax följde när denna buss skyltade med Norsjö, jag hörde med chaffören om det fanns en chans att han vände till Ske efter Norsjö. Det gjorde han inte men den lite runde och glade gubben berättade att det gick en buss från Norsjö fem i sju. Jag fattade ett beslut att åka på sight-seeing i inlandet och i alla fall vara hemma två timmar snabbare, på bussen mellan Bastuträsk och Norsjö var vi fyra personer. En kvinna som hoppade av vid pastorsexpeditionen i Norsjö, en kvinna med asiatiskt ursprung som hoppade av vid ett markisföretag med en blåbärshink (?). Den sista kvinnan var mest intressant, jag kunde inte under de ca 40 minuter som resan tog komma fram till om hon var lappsjuk eller aningen efterbliven. Det kändes lite som att vara med i en frågesport och ha svaret på tungan men inte lyckas komma på det.

Väl framme i Norsjö väntade jag på bussen tillsammans med ca 25 ungdomar födda 1992. Denna slutsats drog jag av det stora samtalsämnet - att börja gymnasiet i storstan. Samtalsämnen om vem som går med vem, vem som går vad och hur man hittar till Nordanå från Balder avhandlades.

Jag har nog aldrig känt mig så gammal i hela mitt liv när jag insåg att vi 85:or började årskurs 1 samtidigt som dessa 16-åringar låg i vaggan.

Väl hemma i Tjärn efter 8 dagars backpackande i Sverige var det skönt att sova ut några timmar.

Luftslott.

Är på resande fot och trivs, kanske gör ett långt inlägg om det när jag kommer hem (om jag orkar). Med i bagaget är "Luftslottet som sprängdes" av Steig Larsson. Förutom att det är en sjujävla bra bok är det också ett sjujävla bra uttryck.

För en del människor i dagens samhälle verkar det minst lika viktigt att bygga upp en vacker fasad utåt, på något vänster har det blivit viktigare att visa upp status, hur bra man har det och vilket sjujävla bra liv man lever. Då det under ytan kan präglas av alkoholism, hustrumisshandel, andra problem etc etc. Det skrämmande är att detta finns på alla nivåer i samhället och jag är övertygad om att alla ni läsare har någon i er bekantsskapskrets, släkt eller närhet som ni direkt relaterar till.

När luftslottet väl sprängs gör det garanterat sjujävla ont för alla inblandade men vad gör det när man fått sin tid på toppen ? Såg just filmen Scarface med Matilde, Tony Montana där har ni en kille som är bra på luftslott.

Sjujävla är också ett härligt uttryck men det tar vi en annan gång.


Jag är nöjd med min sommar.

Sitter och grubblar över om det är något jag inte riktigt hunnit med denna sommar, kommer fram till att det enda jag inte hunnit gå in för helhjärtat är korpenfotbollen men det är omöjligt att dela på sig. I övrigt har jag hunnit med följande:

Jobbat de "obligatoriska" 8 veckorna på byggen.

Målat om huset.

Läst en intressant distanssommarkurs på 7,5 hp.

Umgåtts och festat med fina vänner.

Varit till Arjeplog och plockat hjortron.

Tränat upp min kropp med Per och Gustav, blir mer av det i höst.

Myst lite med katten och Stieg Larsson här i Tjärn.

Paddlat kanot uppför Klintforsån med Pertan.

Genomfört en 10-kamp med Richard och Per.


9 är min favoritsiffra så det får bli bra, nu väntar en vecka på resande fot till Sthlm och Gbg, är ledig i 20 dagar vilket jag verkligen behöver efter den fartfyllda sommaren sen drar skola och nollning igång. Den stora frågan är bara hur mycket man ska läsa? 100%? 150%? 200%? eller 250%? Svåra val i svåra tider (vi går mot en garanterad lågkonjuktur).


Hur ofta kollar du på baksidan av ditt hus ?

Under hela sommaren har min kusins svarta saab 9000 varit placerad på baksidan av vårt hus, den är till salu men jag tror inte det går överdrivet bra. Jag har haft några hektiska dagar med mycket jobb och fest, inte varit hemma särskilt mycket förutom när man kramats med kudden. Nu i kväll skulle jag äta en lite sen middag och kastade en blick på baksidan, fick då se följande:



Det har inte tillkommit en bil utan fyra st. En liten chock att upptäcka så många bilar på samma gång men inte en levande själ i närheten.


00:38

4 timmar senare är spektaklet uppe i 3900 ord, krafterna är slut för idag och jag får slutföra de två sista frågorna av sex på söndag eller måndag. Jag har dock svarat på 35 av 49 poäng och gjort de hemskaste uppgifterna så jag känner mig ändå glad över det jag presterat i kväll även om det går långsamt när man måste läsa mycket.

20:33

Klockan är 20:33 och jag borde egentligen skriva järnet på min hemtenta, resten av kvällen och natten kan ni kalla mig för Effektivitet Marklund, i stället för Emil. För tillfället säger mitt dokument att jag skrivit knappt 2500 ord och besvarat runt 2,3 frågor av 6 st. Nästa ord ska jag döpa till XXXX ord senare och förhoppningsvis kommer det bestå av mera glädje.

Nu ska fingrarna arbeta, tangentbordet glöda och vatten drickas.
Nu ska här produceras text.

O´learys summergames part 7, gren 6-10 - En dålig kväll för Emil.

Hittade inte min 96 t-shirt. Upptäckte ett hål i en tand på väg till fotbollsgolfen. Börjar med 12 sparkar på första hålet. Repar upp lite med två par innan ridån går ned. 123 slag.

123 slag borde vara en omöjlighet men ikväll visade att allt var möjligt.

Per 99, Richard 90

Efter detta bottennapp var jag illa tvungen att vinna de resterande fyra smågrenar som var kvar. Richard avgjorde dock direkt i biljarden. Det blev sedan bordshockey där alla vann en match var men jag totalt på målskillnad då jag utklassade Richard med 5-0 (plåster på såren). Ölhävning som näst sista gren = 2,8 or Norrlands, Per smuttade, jag var nöjd med mina 8 sekunder, när Richard sedan skulle dricka förändrades anletet i hans ansikte till något bortom det absurda - med blicken såg han ut att kunna vara kapabel att strypa barn och äta dem till frukost. Den varade dock bara i 5,1 sekunder. I sista grenen hoppades jag innerligt att det skulle ta många trisslotter innan någon vann, "fyrklöver i stjärten-Richard" vinner dock 50 kr på första lotten och segerdefilerar. Jag och Per känner tomhet och försöker överge Richard på OKQ8 men i stället blev det burgare på Xrysset.

Slutställning :
1. Richard 13 poäng
2. Jag 7 poäng
3. Per 2 poäng

Ett annat år, en annan tid, med en hel tand och rätt T-shirt.
Nu ska jag fördjupa mig i böcker - intressant men min kropp är tröttkörd.

Helt rätt.

Slösurfar runt lite grann för att komma igång denna morgon, råkade glida in på denna sida och samtidigt som jag läser det länkade inlägget får jag ett leende på läpparna och känner värmen spridas i kroppen.

I mina ögon är blondinbella en allt för ung människa som fått allt för mycket här i livet, detta må vara. Det som gör mig riktigt rädd är att 100000-tals svenskar läser hennes blogg. Varför ?

1. "För att alla andra gör det så man kan hänga med i snacket"

2. "För att det hon skriver är av högsta kvalité och jag känner mig berikad och mer välbildad efter varje besök"

Jag är övertygad om att det första svaret ligger närmare sanningen.

The annual cloudberry adventure.

Då har jag ännu en gång varit upp till Arjeplog och plockat hjortron under några dagar. Orkar inte skriva namnen på olika myrar, vart det var bra och vart det var dåligt - finns helt enkelt ingen som läser denna blogg som bryr sig om sånt. Jag ska istället ge er tre dagar i de nordvästra delarna av vårt land i bilder!



Första kvällen inleddes med metning i Nåtti, avkopplande trots mycket mygg.



En okänd gubbe från Bureå och farmor metar, farmor var den enda som fick något - två abborrar.



Vackra och mogna bär som 30 sekunder senare var i min hink.



Myrmark, blött och trivsamt för mygg.



Ni läsare kan ju bedömma kepsen på en skala mellan 1 och 10, jag tycker den är skitsnygg = Handelsbanken anno 198? skulle jag tro!



Baksidan av Galtis.



Farmor var chef för rensning och matlagning, dessa var hon grym på!!



Jag och farsan hade en liten inofficiell mångkamp som han till slut vann med 6-5, självklart inte rättvist !



Mer vackra bär.



Jag och farsgubben var dock inte ensamma i skogen, många nya vänner och bekanta. Alla var små, svarta, kunde flyga och tyckte om vårt varma blod.


Härliga dagar även om fångsten hade kunnat vara bättre och jag önskar att farfar var i livet och kunde följa med.

RSS 2.0